koorio.com
海量文库 文档专家
当前位置:首页 >> >>

(湖南专用)(新课标)2014高考英语二轮复习方案 专题限时集训17 人物型阅读理解

专题限时训练(十七)

[人物型阅读理解]

(限时:25 分钟)

(一) Patti Page, the top?selling female artist of the 1950s with more than 100 million records sold, died on January 3rd, 2013, when she was 86. She was one of the most beloved singers of the post?war era. Take her The Tennessee Waltz for example, it sold more than 10 million copies and was her biggest hit. Born in Claremore, Oklahoma, a small town near Tulsa, Page originally dreamed of a career in commercial art. Her first job in the art department at a local radio station soon led to performing on her own 15?minute program. At age 20, Page was discovered by big?band leader Jack Rael, who quit his job to become her manager. In 1948, she signed her first recording contract with Mercury Records and two years later enjoyed her first hit record. She stayed with Mercury for the next 14 years and recorded hit after hit including With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming and Old Cape Cod. Her last hit was Hush?Hush, Sweet Charlotte, recorded for the Bette Davis' movie of the same name. And then, there was Doggie in the Window. The creative tune was a huge hit, but with its repeated barking sounds and silly lyrics(歌词), the song has been used by many people as an example of all that was wrong with pop music in the early 1950s. Throughout the 1950s, Patti Page made regular appearances on television variety shows and in 1957 she was chosen to host the musical program The Big Record. The following year, Page appeared in her own CBS television series, The Patti Page Show. She continued to record and perform into the 21st century, most recently releasing an album of songs for children, a Christmas record, and a new “best” of collection. Besides music, Patti Page did a bit of acting. She co?starred with the Oscar?winning Burt Lancaster in Elmer Gantry, and also starred on stage in the musical play Annie Get Your Gun. 1.According to the passage, Patti Page ________. A.wanted to be a singer as a child B.was born in a small town in 1927 C.was known mainly for her acting skills D.started her work as a TV program hostess 2 . According to the passage, which of her following recorded songs was criticized? A.Old Cape Cod. B.Hush?Hush, Sweet Charlotte. C.Doggie in the Window. D.With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming. 3.The Tennessee Waltz is mentioned in the passage in order to show that ________. A.Patti Page was a beloved singer

1

B.Patti Page's songs were successful C.Patti Page was the top?selling female artist D.Patti Page was good at recording songs 4.We can know from the passage that Patti Page ________. A.got to know Jack Rael in 1945 B.left Mercury Records at the age of 35 C.appeared in The Patti Page Show in 1957 D.wrote many songs for children in her late life 5.It is inferred from the passage that ________. A.Patti Page gave up singing in public in her late life B.Patti Page's gift in art began to be shown in her teens C.Patti Page's great success was due to her hard work and others' help D.Patti Page was not only a successful singer but also a successful actress (二) American actor Johnny Depp can best be described as unconventional.From his early life,his path into acting and even in his choice of movie roles,we can see that Depp has seldom taken the easy road.His willingness to take risks and do the unexpected has made Depp one of the few Hollywood actors able to achieve huge commercial success while maintaining his artistic reputation. Born in 1963,Depp was somewhat troublesome as a youth,occasionally turning to petty crime and drugs.When his parents divorced in 1978,Depp dropped out of school against his mother's wishes and started a music band called the Kids.Although the band achieved some success,they were seldom able to make_ends_meet,with Depp often unable to pay his rent,sleeping rough on friends' sofas and even in his car. In 1983,the ever?optimistic Depp and his new wife,Lori Anderson,moved to Hollywood California to further Depp's musical career.But life there continued to be a struggle and Depp was forced to take a job selling pens door to door to support his new family.His luck changed when Lori's ex?boyfriend,the famous actor Nicholas Cage,impressed by Depp's good looks and intelligence,suggested he become an actor and helped him get a small part in a movie.Several other minor movie roles—and a divorce from Lori—followed,before Depp got his big break three years later.He landed the leading role in the television series 21 Jump Street,playing a youthful undercover police officer.The hugely popular show turned Depp into a teenage heart?throb overnight.He appeared on the cover of countless magazines and was much sought after by movie producers,eager to exploit his popularity with teenage girls. But Depp left 21 Jump Street after three years, when it was at the height of its popularity,later admitting that he hated the show's unoriginal storylines and his “pretty boy” character.In the decade that followed,Depp rejected repeated offers of “pretty boy” roles in big?budget Hollywood films.Instead he established himself as a serious, somewhat dark, peculiar performer, consistently selecting roles in smaller,independent films that surprise critics and audiences alike. Even in the movie that made Depp an international superstar,The Pirates of the Caribbean (2003),he was barely recognizable as Captain Jack Sparrow,the British, long?haired golden?toothed pirate(海盗).This and subsequent(随后的) hit movies

2

have placed Depp at the very top of the commercial film industry (with a paycheck of $20 million for each such movie) but he still continues to make the smaller, stranger films for which he is so greatly admired. 1.As a youth,Depp could be described as a ________. A. serious criminal B. trouble maker C. drug addict D. successful musician 2.The underlined expression “make ends meet” in Paragraph 2 is closest in meaning to “________”. A. get together after a show B. meet their audience C. play to the end D. earn enough to live 3. In which order did the following events take place in Depp's life? a.met Nicholas Cage b.started a band called the Kids c.played a British pirate d.sold pens door to door e.got married to Lori Anderson f.starred in a TV show A. d,b,e,a,c,f B. b,e,d,a,f,c C. a,b,f,c,d,e D. e,d,a,c,f,b 4.Why did Depp leave the TV show 21 Jump Street? A. The show was no longer popular. B. He wanted to perform in movies. C. He thought the show was terrible. D. He rejected planned changes to his role. 5.Depp's choice of movie roles throughout most of his career suggests that ________. A. he valued interesting work over money B. he believed he couldn't play “pretty boy” roles well C. he was very popular with Hollywood movie producers D. he was more interested in shocking audiences than entertaining (三) Greg Woodburn,a student at the University of Southern California,spends a lot of time cleaning sneakers he collected.But soon the shoes will be sent to poor children in the United States and 20 other countries,thanks to Woodburn's Share Our Soles (S.O.S.) charity. A high school track star in the town of Ventura,California,Woodburn was treated in hospital for months with knee and hip injuries. “I started thinking about the health benefits, the friendship and the confidence I got from running,” he says.“And I realized there are children who don't even have shoes.” Woodburn gathered up his old sneakers,then asked his friends to donate.His goal was to have 100 pairs by Christmas this year.When he collected more than 500 pairs,

3

he decided to turn the shoe drive into a year?round endeavor. Back then , the sneakers came from donation boxes at the YMCA and the local sporting goods store and from door?to?door pickups.Woodburn has now set up collection boxes at two high schools,city gym and recreation centre.He has started accepting adult sizes and sandals.So far,S.O.S has collected and donated more than 3,000 pairs. Woodburn has cleaned all the shoes.After sorting the shoes by size,Woodburn selects the good shoes for the washing machine and the worn?out ones for recycling. To ship the footwear, Woodburn teamed with Sports Gift, a non?profit organization that provides soccer and baseball equipment to children around the world.Keven Baxter,founder and president,says,“We'd send kids balls and shoes.I've heard that for many of these kids,these old sneakers are the only shoes they had.They wear them to school and to do sports.So Greg's running shoes were a nice addition for us.” For many recipients,the shoes represent opportunity.Two young boys in Southern California attended school on alternate days because they shared a pair of shoes.They were too big for one boy and too small for the other.Thanks to S.O.S.,each brother received his own pair of shoes.The boys now attend school daily and enjoy their learning.When they graduate,they say,they will help a stranger,just as Woodburn helped them. 1.What caused Greg Woodburn to donate old shoes for poor children? A.The benefits from playing sports. B.News about some poor children. C.His reflection to school life. D.The medical treatment he received. 2.When collecting more sneakers than expected , Woodburn decided to ________ . A.include adult sizes and sandals B.set up branches in different cities C.collect shoes throughout the year D.expand his endeavor in the whole city 3.How did Woodburn manage to deliver the shoes collected? A.By sending them by mail. B.By working with Sports Gift. C.By advertising for those in need. D.By offering them from door to door. 4.What can we learn from Keven Baxter's remarks? A.Sports Gift is popular around the world. B.Many children need Greg's old sneakers. C.Greg's running shoes are the best gifts for children. D.International organization should provide more help. 5.Which of the following is the best title for the passage? A.An Organized Activity B.Greg Woodburn's Life

4

C.How to Collect Sneakers D.Recycled Sneakers Fit for Sharing

5

专题限时训练(十七) (一) 【要点综述】 美国歌手帕蒂·佩姬与世长辞,享年 86 岁;她是美国战后时期最受欢迎 的女歌手之一。 1.B 推理判断题。根据“?died on January 3rd,2013,when she was 86.”可推 断她出生在 1927 年,再根据第二段“Born in Claremore,Oklahoma,a small town near Tulsa?”可知她出生在一个小镇,由此可判断选 B 项。 2.C 推理判断题。根据第四段“And then,there was Doggie in the Window. The creative tune was a huge hit,but with its repeated barking sounds and silly lyrics(歌 词),the song has been used by many people as an example of all that was wrong with pop music in the early 1950s.”可推断选 C 项。 3.A 推理判断题。根据第一段“She was one of the most beloved singers of the post?war era.Take her The Tennessee Waltz for example, it sold more than 10 million copies and was her biggest hit.”可知,此处是举例说明她是美国战后时期最受欢迎的 女歌手之一,故选 A 项。 4.B 细节理解题。根据第三段“In 1948,she signed her first recording contract with Mercury Records and two years later enjoyed her first hit record.She stayed with Mercury for the next 14 years?”可知,她是在 35 岁的时候离开了 Mercury 唱片 公司,故选 B 项。 5.D 推理判断题。根据帕蒂·佩姬不断引起轰动的歌曲可知她是一位成功的歌手,根 据最后一段可推断,她同时也是一位成功的演员,故选 D 项。 (二) 【要点综述】 本文主要介绍了从 20 世纪 80 年代到 21 世纪维持声名的美国的一位豪放 不羁且拥有迷人性格的演员约翰尼·德普。 1. B 细节理解题。 根据第二段第一句“Born in 1963, Depp was somewhat troublesome as a youth,occasionally turning to petty crime and drugs.”可知,戴普是一个麻烦 制造者,故选 B 项。A、C 两项均不符合题意。 2.D 词义猜测题。根据画线词所在句“?with Depp often unable to pay his rent, sleeping rough on friends' sofas and even in his car.”可知,戴普付不起房租,睡 在朋友的沙发上,甚至是他的车子里,故可推出 make ends meet 应该意为“不能赚够维持 生计的钱”。 3.B 细节理解题。根据第二段第二句“When his parents divorced in 1978, Depp dropped out of school against his mother's wishes and started a music band called the Kids.”可知 b 项发生在 1978 年;根据第三段第一句“In 1983, the ever?optimistic Depp and his new wife, Lori Anderson, moved to Hollywood California to further Depp's musical career.”可知 e 项发生在 1983 年; 根据第三段第二句“But life there continued to be a struggle and Depp was forced to take a job selling pens door to door to support his new family.”可知 d 项发生在婚后,到此答案基本上确定了,应该选 B 项。 4.C 细节理解题。根据第四段第一句“?later admitting that he hated the show's unoriginal storylines?”可知,他认为这部戏剧没有创造性,也就是很糟糕,故选 C 项。 5. A 推理判断题。 根据本文最后一句“This and subsequent(随后的)hit movies have placed Depp at the very top of the commercial film industry (with a paycheck of $20 million for each such movie) but he still continues to make the smaller, stranger

6

films for which he is so greatly admired.”可知,他珍视有趣的工作胜过对金钱的追 求,故选 A 项。 (三) 【要点综述】 本文主要讲述了一名大学生收集旧运动鞋,捐赠给贫困孩子的故事。 1.A 细节理解题。根据文章的第二、三段可知, Greg Woodburn 是南加利福尼亚大 学的一个在校田径明星。因膝盖和臂部受伤住院后,他开始反思体育给他带来的好处,他意 识到很多孩子没有鞋子穿,于是他决定把穿过的旧鞋捐给他们。 2.C 细节理解题。根据文章的第四段可知,Woodburn 本打算在今年圣诞节前收集到 100 双旧运动鞋,可是他收集到的旧鞋竟然超过了 500 双。于是他决定把收集旧鞋变成一项 全年都要做的事情。 3.B 细节理解题。根据文章的第七段可知,为了运输那些收集来的旧鞋,Woodburn 与一个名叫 Sports Gift 的慈善机构合作。Sports Gift 是一个向世界各地的儿童供应足球 和棒球设备的非盈利组织。 4.B 推理判断题。根据文章的第七段可知,Sports Gift 的创始人 Keven Baxter 说, 那些旧的运动鞋是一些贫困孩子仅有的鞋子。他们穿着它们上学和运动。可见,有很多贫困 孩子需要 Greg Woodburn 捐赠来的旧鞋。 5.D 主旨大意题。本文介绍的是一名大学生收集旧运动鞋,捐赠给贫困孩子的故事, 所以 D 项为最佳选项。

7


网站首页 | 网站地图
All rights reserved Powered by 酷我资料网 koorio.com
copyright ©right 2014-2019。
文档资料库内容来自网络,如有侵犯请联系客服。3088529994@qq.com